Braće Pišteljića 22Banja Luka, BiH
Pon - Sub 7.oo - 15.ooNedelja zatvoreno

IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA GRADIŠKA-ČATRNJA (FAZA I)

Odjel Prodaje

 • Niskogradnja d.o.o.
  Braće Pišteljića 22
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina
 • +387 51 348 000
 • +387 51 300 078

IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA GRADIŠKA-ČATRNJA (FAZA I)

Dana 23.03.2015.god. počela je izgradnja graničnog prelaza Gradiška-Čatrnja (Faza I), na koridoru autoputa E661, na teritoriji opstine Gradiška, odnosno na liniji razgranicenja država Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Izgradnja ovog graničnog prelaza je od velikog značaja za našu državu jer je to jedan od dva BIP ( Border Inspection Post) prelaza u Bosni i Hrcegovini, što znači da ce se na njemu odvijati potpuna carina roba biljnog i životinjskog porijekla izmedju EU i BiH. Trenutno je Bijača  jedini granični prelaz ovog tipa u državi.

Kako je u prethodnom periodu Evrpska komisija dala zeleno svjetlo na izgradnju mosta na Savi te ga stavila na listu prioriteta, izgradnja novog graničnog prelaza u Gradišci dobija svoj puni smisao.

 

O značaju ovog objekta smo vam ponešto napisali, a o njegovoj veličini na osnovu sledečih podataka sudite sami:

 • Ukupna vrijednost prve faze radova iznosi  8.499.290,80KM sa PDV-om (dok je ukupna vrijednost investicije oko 24 miliona), a finansira se od strane Uprave za inidirektno oporezivanje BiH.
 • Ukupna dužina platoa za izgradnju graničnog prelaza iznosi cca. 1200m,
 • Širina platoa na pojedinim profilima iznosi i do 250m,
 • Plato se radi nasipanjem šljuncanim materijalom u količini od oko 202.000,00m3,
 • Budući kompleks prelaza čini sklop nekoliko funkcionalno i konstruktivno raščlanjenih cjelina kojima pripadaju objekti namjenjeni za rad carine i granične policije, objekat veterinarske inspekcije sa zonom za prihvat životinja, objekat carinske ispostave, objekat za tehnički pregled vozila, funkcionalno tipizirane kontrolne kabine, objekat restorana, špediterski blok i ostali prateći sadržaj kao i prakinzi za osoblje prelaza, oduzeta vozila i sl.

Centralna zona graničnog prelaza je projektovana da bude natkrivena kako bi se bez obzira na vremenske uslove, sve aktivnosti graničnog prelaza nesmetno odvijale.

Planirani rok završetka prve faze radova je novembar mjesec  tekuće godine.

 

{yoogallery src=[/images/stories/gran_prelaz_grad_catr]}